Mexiko SHG, EP

Popis:

Země původu: Mexiko
Region: Chiapas

Nadmořská výška: 1.200 - 1.750 m n.m.
Zpracování:
Prané/mokré
Odrůda: Typica, Bourbon
Producent:
Variace farmářů

  • Aroma - 2/5
  • Crema - 3/5
  • Hořkost - 3/5
  • Sladkost - 3/5
  • Acidita - 2/5

Třetím mexickým státem produkujícím výbornou kávu je Chiapas - nejjižnější část země, káva se zde pěstuje kousek od hranic se sousední Guatemalou. Dříve byla prodávána pod názvem Tapachula (podle města v této oblasti), ale dnes ji většinou najdeme pod názvem Chiapas.

Kvalitní mexickou kávu můžeme přirovnat k lehčímu bílému vínu - tělo je lehké, s příjemnou aciditou. Chuť je čistá, jemná, nepříliš hořká - mírně, příjemně kyselá (podobně jako např. kávy z Kostariky). U káv z oblasti Chiapas ležící u hranic s Guatemalou můžeme zaznamenat jiné vlastnosti - mohou být silnější a komplikovanější chuti.

V poslední době je Mexiko také jedním z hlavních vývozců různě certifikovaných káv - kávy pěstované organicky, bez chemických hnojiv a postřiků nebo fair-trade kávy, které zaručují pěstitelům ohodnocení odpovídající odvedené práci. Čím dál tím více káv nese obě tato označení. O takto pěstované kávy rychle stoupá zájem a není se čemu divit - za pár korun navíc si můžeme kromě výborné kávy dopřát také vědomí, že kvůli našemu milovanému nápoji nebyl nikdo vykořisťován a pěstování proběhlo bez zbytečných chemických hnojiv a postřiků, které zatěžují jak kávovníky samotné, tak i životní prostředí.